Toegankelijkheid

Skip to main content
Over Wordpress
Wordpress is het makkelijk te gebruiken CMS met een scala aan plug-ins voor enorm veel functionaliteit.

's werelds meest gebruikte CMS

Populair geworden door het gemak.

Over het Wordpress CMS

Wordpress is wat minder flexibel dan Joomla, maar wel iets gebruiksvriendelijker voor beginners. Wordpress gebruiken we daarom voornamelijk voor websites die eenvoudig van opzet zijn.

Wordpress vs Joomla

Wordpress wordt veel vergeleken met Joomla omdat het allebei CMS'en zijn. Wordpress is wat eenvoudiger in zijn opzet en daarom geschikt voor eenvoudige websites. Voor complexe websites is Wordpress echter niet bepaald flexibel en ben je ook afhankelijk van allerlei extensies. Dat is niet optimaal voor de veiligheid en je afhankelijkheid van ondersteuning door externe ontwikkelaars. Wordpress heeft tevens iets vaker kwetsbaarheden dan Joomla.

CMS is een afkorting voor 'Content Management System'. Met zo'n systeem beheert u de content op uw website. In een handomdraai voegt u nieuwe teksten, afbeeldingen en zelfs hele pagina's toe aan uw website. U kunt ook mensen toegang geven om het voor u te doen.

Geschiedenis van Wordpress

Wordpress bestaat sinds 2003 toen het zich afsplitste van B2/Cafelog. Sindsdien wordt het ontwikkeld door een team ontwikkelaars en door gebruikers die regelmatig code doneren en waardoor er vaak updates worden uitgebracht die functionaliteit toevoegd of problemen oplost. Van oudsher is Wordpress eigenlijk bedoeld om een blog mee te starten en niet voor het bouwen van complexe websites.

Wanneer is Wordpress geschikt?

Wordpress onderscheid zich van andere systemen door zijn eenvoudige interface die gebruikers zonder veel poespas in staat stelt om hun content toe te voegen. Omdat het systeem zo simpel werkt is het voornamelijk geschikt voor kleine tot middelgrote websites en voor gebruikers die geen of weinig kennis hebben van het werken met websites. 

Hoewel elk systeem natuurlijk een leercurve heeft, is de leercurve van Wordpress door zijn eenvoudige interface veel minder steil dan die van bijvoorbeeld Joomla. De interface van Wordpress is zo eenvoudig omdat het ook minder functionaliteit heeft dan bijvoorbeeld Joomla. Voor kleine websites is dit een voordeel omdat de gebruiker niet door functies heen hoeft die hij toch niet gebruikt. Maar voor middelgrote of grote websites mist Wordpress in vergelijking met Joomla wel functionaliteit en flexibiliteit. Wel zijn er voor veel functies (betaalde) extensies beschikbaar die functionaliteit aan Wordpress toevoegen.

Wij raden aan om Wordpress alleen voor kleine websites te gebruiken of wanneer u zelf een sterke voorkeur heeft voor dit CMS.

Hoe werkt Wordpress?

Nadat wij uw website hebben opgeleverd krijgt u van ons een link, gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kunt u inloggen in Wordpress, via een scherm dat er grofweg alsvolgt zal uitzien:

Wordpress login scherm

Na inloggen krijgt men het dashboard te zien.

Wordpress dashboard

U kunt bestaande 'berichten' openen of nieuwe berichten maken in een editorscherm dat er alsvolgt uitziet:

Wordpress WYSIWYG editor

 

Functionaliteit

Wordpress geeft u de mogelijkheid om vrijwel alle aspecten van uw website zelf te beheren. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om alles door ons te laten beheren. Wordpress geeft u o.a. de volgende mogelijkheden:

  • nieuws, producten of aanbiedingen zijn volledig aanpasbaar,
  • zelf pagina's (artikelen) toevoegen, bewerken, verwijderen, etc.,
  • een (bedrijfs)blog bijhouden,
  • widgets toevoegen middels drag-and-drop,
  • menuknoppen toevoegen, bewerken, verwijderen, etc.,
  • mediabibliotheek; upload uw afbeeldingen en documenten,
  • hierachie: onbeperkt werken met secties, categoriën en niveaus,
  • print en deel mogelijkheden voor elke pagina,
  • social media integratie,
  • meta zoekwoorden en omschrijvingen beheren (SEO),
  • modules en componenten installeren en beheren.